Danielle Vidal-Ausseil : Expositie Veere “Veers Licht 2:0”

Danielle Vidal-Ausseil neemt deel aan de expositie ‘Veers Licht 2:0’ in het museum van Veere.

Deze tentoonstelling is georganiseerd door Museum Veere en de Nederlandse Kring van Tekenaars. Het thema van de tentoonstelling is het Veerse licht.

Danielle Vidal-Ausseil vertelt over haar inspiratie :

“Tijdens mijn bezoek in Veere, net voor de Pandemie, raakte ik gefascineerd door de transparantie van het water, het Veerse meer onder andere. Ik ontdekte een rijke en barokke bodem onder water, versierd met boeketten van wilde oesters. Een tweede element vond ik ook bijzonder, maar deze stond op het water zelf, de aanwezigheid van eenzame steigers, strakke geometrische figuren in een organische omgeving. Zij waren waarschijnlijk niet meer gebruikt zoals vroeger, en waren soms versleten en kapot.
De samenstelling van wat onder en boven water gebeurde, was voor mij een bron van inspiratie om iets te vertellen via mijn tekeningen over Veere en “Het Veerse Licht”.

Danielle Vidal-ausseil. bron: daniellevidal-ausseil.nl

Danielle Vidal-Ausseil Tekening Drawing, from the series "Steiger in Landschap ", 100 x 70 cm, 2021-22.

Drawing, from the series “Steiger in Landschap “, 100 x 70 cm, 2021-22.

Project Veere, drawing and collage. Danielle Vidal-Ausseil

Photo Hugo Rompa.

 

Over de tentoonstelling:

In de getoonde werken laten achttien hedendaagse kunstenaars hun eigen visie zien op Veere.

Het thema van de tentoonstelling is het Veerse licht. De tekenaars lieten zich inspireren door het ‘Zeeuwse licht’, de haven, de omgeving en de historie van Veere. Het motief is door iedere tekenaar op volledig eigen en­­ vrije manier verbeeld. Hiermee toont NKvT hoe veelzijdig de tekenkunst is. Tekenen als autonome kunstuiting heeft de laatste decennia een enorme vlucht genomen en heeft haar weg gevonden bij musea en publiek.

De tentoonstelling doet herinneren aan de kunstenaarskolonie die zich vanaf de negentiende eeuw in Veere vestigde. De schilders en tekenaars van toen lieten zich, evenals de deelnemende kunstenaars nu, inspireren door het ‘Zeeuwse licht’. Andere overeenkomsten zijn het individualisme in hun werk en het podium dat zij ca. honderd jaar geleden kregen in de Schotse Huizen, vandaar de voor de hand liggende keuze voor deze locatie van het Museum Veere: De Schotse Huizen

 

bron: Museum Veere https://museumveere.nl/veers-licht-2-0/
Website Nederlandse Kring van Tekenaars: https://nkvt.nl/event/veers-licht-2-0/